Inleiding
Een viool is een prachtig instrument. En met het nemen van vioollessen ontwikkel je een unieke combinatie van techniek en muzikale expressie. Viool spelen vereist niet alleen een goede fysieke houding en handcoördinatie, maar ook veel geduld en doorzettingsvermogen voor het aanleren van de vele technieken en het muzikaal kunnen en leren interpreteren van de muziekstukken. In dit artikel bespreek ik de verschillende aspecten die bij vioollessen komen kijken, van de keuze van een studieviool tot de ontwikkeling van muzikale vaardigheden.
Een viool uitkiezen
Voordat je met vioollessen begint, moet je een voor jou juiste viool uitkiezen. Dit omvat niet alleen het kiezen van de grootte van de viool, maar ook de kwaliteit ervan. Vioolbouwers geven vaak advies en de mogelijkheid om verschillende instrumenten uit te proberen.
Informatie over naar welke vioolbouwer u bijvoorbeeld toe kunt gaan, kunt u bij mij opvragen.
Naast het kopen van een viool, is het ook mogelijk om er één te huren. Voor beginners, maar vooral voor kinderen in de groei is dit laatste meestal de aantrekkelijkste oplossing, omdat het tarief voor huren veel lager ligt dan als je een instrument koopt. En als kinderen tijdens hun groei steeds een grotere viool nodig hebben, is dit ook de snelste en eenvoudigste manier om te wisselen van instrument.
Het is belangrijk om uit te zoeken welke optie het beste past binnen jouw budget en leermogelijkheden.
Basisvaardigheden
Zelf geef ik de voorkeur aan privélessen boven groepslessen, omdat je zo het snelste resultaat bereikt doordat je dan de volle aandacht kan geven aan degene die je op dat moment lesgeeft.
Tijdens de lessen zal de focus eerst liggen op het aanleren van de basisvaardigheden, zoals:
– Een goede viool- en stokhouding: Het is erg belangrijk om direct goed aan te leren hoe je het beste je viool en strijkstok vasthoudt. Als hier te weinig aandacht aan wordt geschonken in het begin, is het niet alleen erg moeilijk om de “slechte” gewoontes weer af te leren, maar ook kan het zijn dat je problemen gaat ondervinden met de latere viooltechniek, of erger, het kan pijnklachten veroorzaken.
– Vingerzetting: De vingers van je linkerhand gebruik je om de verschillende tonen te maken. Door ze op een bepaalde plek neer te zetten en ook welke specifieke vingers je daarbij gebruikt heet “vingerzetting”. Het zuiver spelen en daarmee je gehoor op de juiste manier trainen, is een belangrijk aspect ervan.
– Streektechniek: Een goede techniek van je rechterhand met de strijkstok is essentieel voor het produceren een mooie toon/klank, maar zeker ook de basis om later de verschillende geluidseffecten te kunnen maken, naarmate je niveau van spelen toeneemt.
Muziektheorie
Naast het leren vioolspelen, is het ook belangrijk om de basisprincipes van muziektheorie te begrijpen. Dit omvat het lezen van noten, ritmische notatie en de structuur van muziekstukken. Een goede kennis van muziektheorie kan helpen bij het begrijpen van muziek en kan de interpretatie ervan verbeteren.
Oefening en Discipline
Regelmatig oefenen/studeren is één van de belangrijkste onderdelen van het viool leren spelen. Het iedere dag herhalen van de oefeningen resulteert namelijk in de vooruitgang. Iemand die te weinig studeert, kan zelfs achteruitgaan, ook al lijkt dit misschien vreemd. Het regelmatig studeren vereist discipline en toewijding. Zeker bij kleine kinderen gaat dit niet vanzelf. Het is dan ook echt nodig, dat de ouders in die periode daar enige sturing in geven. Wat vaak het beste werkt, is om een vaste tijd op de dag aan te houden waarin je het huiswerk dat je vanuit de les op krijgt, gaat oefenen.
Optredens en Muzikale Groei
Naarmate je spelniveau vordert, kan het leuk en leerzaam zijn om deel te nemen aan muziekuitvoeringen of andere kleine optredens. Dit helpt niet alleen om zelfvertrouwen op te bouwen, maar ook om podiumervaring op te doen. Het is ook een kans om feedback te krijgen van anderen en je vorderingen te delen.
Blijvende Ondersteuning
Viool leren spelen is zeker leuk, maar vergt ook een langdurige ontwikkeling. Het is daarom belangrijk vertrouwen te hebben in je docent en om open te staan voor feedback. Daarnaast kan het deelnemen aan een muziekgezelschap of -groep, zoals een orkest of ensemble, zeer motiverend zijn.
Het spelen in een orkest
Als je een paar jaar op vioolles zit, dan is er vaak genoeg basis gelegd om in een orkest te kunnen spelen. Er zijn vele jeugdorkesten, maar ook (amateur)orkesten voor volwassenen, waar je het resultaat van al het oefenen in de voorgaande jaren kan gaan ervaren. Je focust hier weer op andere zaken, zoals het samen spelen met verschillende instrumenten en het leren volgen van de dirigent. Het spelen in een orkest of ander ensemble is natuurlijk optioneel en de extra tijd die dit inneemt, moet natuurlijk niet ten koste gaan van je eigen vioollessen. Maar dat spreekt voor zich.
Conclusie
Viool leren spelen is een uitdagende maar ook uiterst belonende ervaring. Met de juiste docent en je eigen toewijding en discipline om regelmatig te studeren en goed te luisteren naar aanwijzingen in de les, kan elke leerling zich ontwikkelen tot een bekwame violist.
Of je nu een beginner bent of al enige ervaring hebt, de reis naar een goede violist worden is erg leuk, maar soms ook één met vallen en opstaan. Je ontwikkelt doorzettingsvermogen en persoonlijke groei en daarnaast vind je heel veel voldoening doordat je zelf prachtige muziek zal kunnen maken waar je trots op bent en waar anderen ook weer van genieten.
Je kan zoveel kanten op met een viool. Je kan bijvoorbeeld samen spelen in grotere of kleinere orkesten/ensembles/groepen met verschillende bezettingen (variaties aan instrumenten), of samen spelen met een piano of orkest.
Ook zijn er natuurlijk verschillende stijlen muziek waar een viool goed tot zijn recht komt. Klassieke muziek is enorm uitgebreid om je in te verdiepen, maar er bestaan nog heel veel andere internationale muziekstijlen die zeker ook interessant zijn en waar je je in zou kunnen specialiseren met een viool.
Wat ook fijn is, is dat een viool een licht en draagbaar instrument is. Je kan er letterlijk en figuurlijk dus alle richtingen mee op.